Nimeni, niciodata, nimic nu trebuie

By | May 10, 2014

2-ferestre-300x225Pentru ca fiecare din noi are in viata ceva ce se numeste liberul arbitru.
Suntem cu totii rezultatul propriilor noastre alegeri. Fie ca ne dam seama, fie ca nu. Fie ca acceptam asta, fie ca nu.

Si evident ca este mai simplu sa dam “vina” pe altii de multe ori pentru ceea ce suntem, pentru ceea ce facem in viata de zi cu zi. Pentru ca de multe ori alegerile le facem in cadrul unor situatii deja date, preferam sa pasam responsabilitatea catre ceva sau cineva din exteriorul nostru.

Asta inseamna ca liberul arbitru vine la pachet cu asumarea responsabilitatii pentru ceea ce alegem sa facem. Da! Alegem! Chiar si atunci cand factorii externi, lumea din jurul nostru ne poate impinge sa facem ceva anume. Chiar si atunci cand traim cu impresia ca avem un destin scris acolo, undeva, ca suntem predestinati sa …

Am invatat inca de mici copii ca trebuie sa facem “asa” si “nu asa” pentru ca “asa este bine”. Ideea de bine / rau ne-a fost definita de altii, si de aici ne-am obisnuit sa facem lucruri in viata pentru ca “asa trebuie”.

Si cand ne punem mintea la contributie intrebandu-ne despre bine si rau, despre trebuie si nu trebuie, totul se complica. Incepem sa iesim din zona de confort. Ne dam seama ca unele alegeri nu ne apartin. Si asta pentru ca am invatat ca unele lucruri “trebuie”.
Incepem sa ne vedem pe noi ca entitate distincta fata de cei din jur. Eu, ca si entitate distincta, o picatura in oceanul pe care il numim Univers. Daca Universul este intregul, eu, picatura din el ma misc, aleg, desenez propria mea existenta impreuna cu celelalte picaturi cu care intru in contact.

Odata ce ma vad ca si entitate distincta si imi dau seama ca exista o diferenta intre propriile alegeri si alegerile determinate de alte entitati, de mediu, de circumstante, etc., de aici de fapt incepe propriul meu drum, drumul constient al vietii mele.

Constientizez ca exista alegeri ce vin din interiorul meu, acolo unde exista Divinitatea din mine, si constientizez ca exista alegeri determinate de mediul exterior.

“Si a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l facuse si l-a pus in gradina cea din Eden, ca s-o lucreze si s-o pazeasca. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam porunca si a zis: “Din toti pomii din rai poti sa mananci, Iar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci” – Geneza 2:15-17. Adica primul om a avut de ales. I s-a poruncit dar el a ales sa faca altfel. Pentru ca asa este omul, de la Adam incoace. Alege dupa cum crede el la momentul respectiv. Ca sunt bune, ca sunt rele, consecintele care vin odata cu alegerile fac parte din experienta noastra de viata. Viata ca rezultat al propriilor noastre alegeri – influentate de factori externi sau nu.

Sursa articol: nutrebuie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *